02.08.2024/33

BilgenerSirküler-33

7524 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.08.2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu Kanun ile getirilen Gelir Vergisi Kanununa ilişkin düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:

1. Teknogirişim Şirketi Niteliğini Haiz İşverenlerce Hizmet Erbabına Hisse Edindirilmesi Durumunda Ücret İstisnası Getirildi.

Son yıllarda, çalışanların verimlilik ve bağlılıklarını artırmak amacıyla hisse edindirme planları çerçevesinde şirket hisseleri çalışanlara devredilebilmektedir. Önceden belirlenmiş şartların yerine getirilmesi ve tayin edilmiş sürenin tamamlanmasından sonra çalışanlara bedelsiz hisse devri gerçekleştirilebildiği gibi düşük bedelle satın alma opsiyonu da verilebilmektedir.

Bu şekilde hisse edindirilmesi çalışma karşılığı olduğu için ücret olarak kabul edilir.  7524 sayılı Kanunla getirilen düzenleme ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna kılınmıştır.

Ancak hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin

  • İktisap tarihinden itibaren üç tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı,
  • Dört ila altı yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75’i,
  • Dedi ila on iki yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25’i

 vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.

Yürürlük: 31.07.2024

2. Ticari ve Mesleki Kazançlarda Günlük Hasılat Tespiti Yapılabilecek ve Matrahı, Belirlenen Ortalamaların Altına Olanlardan İzah İstenecektir.

7524 sayılı Kanunla GVK’nın mülga 69’uncu maddesi yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme ile ticari ve mesleki kazanç sahiplerinin hasılatlarının yoklamalar ile tespit edilerek belirlenen ortalamanın altında kazanç beyan edenlerden izah talep edilebilecektir.

Buna göre, Vergi Usul Kanununun 127’nci maddesi kapsamında günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla bir ayda üçten, bir takvim yılında on ikiden az olmamak kaydıyla yoklama yapılabilir.

İdarece yapılan yoklamalar sonucu tespit edilen günlük hasılat tutarları ortalamasından hareketle aylık hasılat tutarı hesaplanır. Bu şekilde tespit edilen aylık hasılat tutarlarının toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünmek suretiyle aylık ortalama hasılat tutarı belirlenir. Aylık ortalama hasılat tutarı, faaliyette bulunulan ay sayısı ile çarpılmak suretiyle mükelleflerin ilgili takvim yılı hasılatları tespit edilir.

Tespit edilen hasılat tutarları ile;

a) Bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı,

b) İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı,

c) Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarı

arasındaki fark %20’den fazla olan mükellefler Vergi Usul Kanununun 370 inci maddesi kapsamında izaha davet edilir ve izahın değerlendirilmesi mezkûr madde hükmüne göre yapılır.

Bu madde hükümleri kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanır.

Yürürlük: 01.01.2025

3. Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılarının Yapacakları Ödemelerin Tevkifat Kapsamına Alındı. Ayrıca Cumhurbaşkanına Tevkifat Yapılacak Sektör ve Faaliyet Konularının Belirlenmesine ilişkin Yetki Verildi.

 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da

  • Aracı hizmet sağlayıcı: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler,
  • Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı: Elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcı

şeklinde tamımlanmıştır.

GVK’nın 94’üncü maddesine eklenen 19 numaralı bent ile söz konusu hizmet sağlayıcıların yapacakları ödemeler üzerinden tevkifat yapmalarına ilişkin yükümlülük getirilmiştir.

Bunun yanında Cumhurbaşkanınca belirlenen sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal ve hizmet alımlarına yönelik yapılan ödemelerden tevkifat yapılabilmesine ilişkin 20 numaralı bent de maddeye eklenmiştir.

Yürürlük: 01.01.2025

İlgili Kanuna buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER