05.08.2024/36

BilgenerSirküler95

7524 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.08.2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu Kanun ile getirilen Katma Değer Vergisi Kanunu’na ilişkin düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:

1. Gezi, Eğlence, Spor ve Amatör Balıkçılık Gibi Faaliyetlerde Kullanılan Araçlar, Özel Tekne ve Yatlar, Limanlarda Verilen Hizmetler Bakımından Deniz Taşıma Aracı Olarak Kabul Edilmeyecektir.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/1-b maddesine göre deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler vergiden istisnadır.

7524 sayılı Kanunla ilgili bende eklenen parantez içi hükümle gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar, özel tekne ve yatlar, limanlarda verilen hizmetler bakımından deniz taşıma aracı olarak kabul edilmeyecektir.

Yürürlük: 01.09.2024

2. Bazı Malların İthalinde Uygulanan İstisna Sınırlandırılmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 16/1-b maddesinde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167’nci maddesinde sıralanan bazı malların ithalinin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

7524 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün münhasıran asli görevleri ile Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin faaliyet alanı ve Müsteşarlığın kaçakçılıkla mücadele görevi ile ilgili olarak ithal edecekleri her türlü araç, gereç, silah, teçhizat, makine, cihaz ve sistemleri ve bunların araştırma geliştirme, eğitim, üretim, modernizasyon ve yazılımı ile yapım, bakım ve onarımlarında kullanılacak yedek parçalar, akaryakıt ve yağlar, hammadde, malzeme ile bedelsiz olarak dış kaynaklardan alınan yardım malzemesi alımları ile malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın ithalinde uygulanan istisnaya son verilmiştir.

Söz konusu malların yurtiçi teslimlerinde uygulanan istisna devem etmektedir.

Yürürlük: 01.11.2024

3.Birleşme, Devir ve Bölünme İşlemlerinde, Devreden KDV İnceleme Sonucuna Göre İndirim Konusu Yapılabilecektir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-c maddesine göre birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden KDV devralan mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilmektedir.

7524 sayılı Kanunla yapılan değişikle faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre yapılabilecektir.

Yürürlük: 02.08.2024

4. Beş Yıl Süreyle İndirilemeyen KDV, Özel Bir Hesaba Alınacak ve Yapılacak İnceleme Soncunda Gider Yazılacaktır.

Katma Değer Vergisi Kanununun 30’uncu maddesi indirilemeyecek KDV’yi düzenlemektedir. Bu maddeye 7524 sayılı Kanunla eklenen bent ile beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi indirilemeyecek KDV olarak belirlenmiştir.

Buna paralel olarak 58’inci maddede yapılan düzenleme ile bu şekilde indirilemeyen katma değer vergisinin, sonraki döneme devreden katma değer vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacağı, özel hesaba alınan sonraki döneme devreden katma değer vergisinin, üç yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda incelemenin tamamlandığı yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği hüküm altına alınmıştır.

Yürürlük: 01.01.2030

5. Deprem Sebebiyle Yabancı Devlet Kurumlarına Yapılacak Bazı Teslim ve Hizmetlere İstisna Getirilmiştir.

7524 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanununa geçici 45’inci madde eklenmiştir.

Söz konusu maddeye göre 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere, konut, iş yeri, okul, öğrenci yurdu, hastane, ibadethane, kültür ve sanat merkezi, kütüphane gibi taşınmazların inşasına ilişkin;

  • Yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına 1/1/2024 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler,
  • Bu yerlerde genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimi

KDV’den istisna edilmiştir.

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Yürürlük: 02.08.2024

İlgili Kanuna buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER