06.08.2024/38

BilgenerSirküler95

Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Yapılan Ödemelere İlişkin Bakanlık Açıklaması

7524 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yapılan değişiklikle mükelleflerin mal satışı veya hizmet ifası için yaptıkları tahsilatları, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları  (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapmaları durumunda tahsilatı yapan mükelleflere ve cihazları kullandıranlara ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesileceği hüküm altına alınmıştır.

Konuyla ilgili ortaya çıkan tereddütler üzerine Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde bir açıklama yayımlanmıştır. Buna göre,

  • Bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında gerek kendisine tahsis edilen POS cihazını kullandıran gerekse bu cihazlar vasıtasıyla teslim ettikleri mal ve hizmetlere ilişkin tahsilatlarını yapan mükelleflerin, 213 sayılı Kanunda yer alan hükümler gereğince belge düzenleme, hasılatları kaydetme ve diğer yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri şartıyla bahse konu mevzuatta öngörüldüğü şekilde hareket edebilmeleri mümkün bulunmaktadır.
  • Mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması hususu düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında değildir. Bu nedenle ödeme yaparken başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir.

İlgili açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER