27.08.2024/39

BilgenerSirküler-39

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapıldı

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/1) 24.08.2024 tarih ve 32642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bir sonraki gün yayımlanan 32643 sayılı Resmi Gazete’de ise Tebliğ’in 8’inci maddesine ilişkin yeniden değişikliğe gidilmiştir.

Söz konusu Tebliğler ile yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

1. Güneş panellerinin teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmesine ilişkin kriterler değiştirilmiştir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğin 8’inci maddesinde teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar sıralanmıştır. Değişiklik öncesinde sadece yurt dışından temin edilen güneş panelleri yatırım harcaması kapsamında değerlendirilmemekteydi.

Yapılan değişiklikle üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri yatırım harcaması kapsamında değerlendirilmeyecektir (Yürürlük 24.8.2024).

2. Rüzgar enerjisi santrallerinde kanat ve kulelerin yatırım harcaması kapsamında değerlendirilmesine ilişkin kriterler değiştirilmiştir.

Mezkur Tebliğ’de yapılan değişiklik öncesinde yalnızca yurt dışından temin edilecek kanat, jeneratör ve türbinler teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmemekteydi.  Yapılan değişiklikle  yurt dışında üretilen kanat ve kuleler de kapsam dışına çıkartılmıştır (Yürürlük 24.8.2024).

Bunun yanında maddeye eklenen (g) bendi ile yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller de yatırım harcaması kapsamı dışına çıkartılmıştır (Yürürlük 01.01.2026).

Düzenlemelerin açık olan teşvik belgeleri kapsamında yapılan harcamaları etkileyip etkilemeyeceği henüz netlik kazanmamıştır.

2024/1 sayılı Tebliğe buradan, 2024/2 sayılı Tebliğe ise buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER