29.08.2024/40

BilgenerSirküler-40

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Önemli Değişiklikler Yapıldı

29.08.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete’de Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 8860) yayımlandı.

Söz konusu Karar ile yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

1. Faiz/Kar Payı Desteği Uygulanan Yatırımlarda Teşvik Belgesinin İptali veya Kısmi Müeyyide Durumunda Geri Alınacak Destek Tutarına Uygulanacak Faiz, Gecikme Zammı Oranına Göre Belirlenecektir.

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 11’inci maddesinde yer alan düzenlemeye göre, yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının yatırımın yapıldığı bölge, yatırımın cinsi ve konusu gibi kriterlere göre belirlenen kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanabilmektedir.

Yatırımcılar tarafından faiz ve kar payı desteğinden yararlandığı halde teşvik belgesinin iptal edilmesi yahut kısmi müeyyide uygulanması durumunda fazladan ödenen faiz veya kâr payı desteği tutarı, aracı kurumlar tarafından kredinin kullandırıldığı veya borçlanmanın yapıldığı tarihte uygulanan faiz veya kâr payı oranı uygulanmak suretiyle her bir ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak faizi ile geri alınmaktaydı.

Bu defa 8860 sayılı Kararla ilgili düzenlemede değişikliğe gidilerek ödenen faiz ve kar payı destekleri, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan faiz ile birlikte geri alınacaktır.

2. Fotovoltaik Güneş Paneli Üretimi Yatırımlarının Desteklenmesi Belli Şartlara Bağlanmıştır.

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın (4) numaralı ekinde Teşvik Edilmeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları belirlenmiştir. Güneş paneli üretimi yatırımları bundan önce bu listede yer almamaktaydı.

8860 sayılı Kararla yapılan değişiklikle söz konusu alandaki yatırımların desteklenmesi,

  • Üretim sürecinin ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak üretilen güneş hücresi ile entegre olması ve
  • Hücre üretim kapasitesini aşmaması

şartlarına bağlanmıştır.

Hatırlanacağı üzere 25.08.2024 tarihinde, güneş enerjisi santrali yatırımı yapanlar için; üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panellerinin yatırım harcaması kapsamında değerlendirilmeyeceğine yönelik Tebliğ düzenlemesi yapılmıştı (27.08.2024 tarih ve 39 sayılı Sirkülerimiz).

Her iki değişiklikle hem panel üreticilerinin hem de kullanıcılarının teşviklerden yararlanma kriterleri birbirine paralel şekilde düzenlenmiştir.

3. Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesinde Değişiklik Yapılmıştır.

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 9’uncu maddesinde teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin gümrük muafiyeti düzenlenmiştir.

Mezkur Karar’ın (8) numaralı ekinde ise Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi yer almaktadır. 8860 sayılı Kararla söz konusu listede değişikliğe gidilmiş ve muafiyetten yararlanamayacak makine ve teçhizat sayısı 203’ten 223’e çıkartılmıştır.

Listenin güncel haline ve ilgili Karar’a buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER