10.10.2024/56

BilgenerSirküler-56

Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasının Usul ve Esasları Belirlendi

26 Eylül 2024 tarih ve 32674 sayılı Resmi Gazete’ de 318 Sıra No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’ nde Değişiklik Yapılmasına Dair 325 Sıra No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır.

“325 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği” ile; 7491 sayılı Kanun’la sosyal içerik üreticiliği istisnasının kapsamında yapılan değişiklikler, konuyla ilgili düzenleme ve açıklamaların yer aldığı 318 Seri No.lu Tebliğ’e işlenmiş ve ayrıca bazı ek açıklamalar yapılmıştır.

Yapılan değişiklikle GVK 20/B maddesindeki istisnanın kapsamı şu şekilde değişmiştir;

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda;

  • Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2022 tarihinden,
  • İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2024 tarihinden,
  • İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2024 tarihinden

İtibaren istisna kapsamındadır.

İstisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Mükelleflerin başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve muhtasar beyanname ile beyan edip ödemekle yükümlüdür.

Kazançları toplamı GVK’nin 103. maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3.000.000 TL) aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini öngörülen şartlara göre tahsil etmeyenler söz konusu istisnadan faydalanamazlar.

İstisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının bir önemi bulunmamaktadır.

İstisna şartlarını haiz mükelleflerin, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir. 

Mükelleflerin, istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgesi için ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Tebliğ ekinde yer alan “193 Sayılı Kanun’un Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi’ni almaları gerekmektedir.

Vergi dairesince bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespiti veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecektir.

Tebliğ 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere 01.09.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tebliğde düzenlemelerin uygulamasına ilişkin olarak detaylı örneklere yer verilmiştir.

26 Eylül 2024 tarih ve 32674 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan 325 No’lu Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

BİLGENER